Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sudan’da bombalı saldırı: Birçok sivil hayatını kaybetti

İç savaşla çalkanan sudanda her geçen gün tansiyon yükseliyor. Bu kez masum sivillerin olduğu bir Pazar yeri hedef alındı ve bombalandı. Yaşanan bu saldırı sonunda çok sayıda ölü ve yaralıların olduğu açıklandı. İşte detaylar…

İç savaşla çalkanan sudanda

İç savaşla çalkanan sudanda her geçen gün tansiyon yükseliyor. Bu kez masum sivillerin olduğu bir Pazar yeri hedef alındı ve bombalandı. Yaşanan bu saldırı sonunda çok sayıda ölü ve yaralıların olduğu açıklandı. İşte detaylar…

İç savaşın yaşandığı Sudan’da Kuzey Darfur eyaletindeki Fashir kentinde bir hayvan pazarını hedef alan bombalı saldırı sonrası birçok sivilin öldüğü ve yaralılarında olduğu duyuruldu. Detaylar haberimizde…

dizi

SUDAN’DA BOMBALI SALDIRI: ÇOK SAYIDA ÖLÜ VAR

Batı Sudan’ın Kuzey Darfur eyaletindeki Fashir kentinde bir hayvan pazarını hedef alan bombardımanda 12 sivilin öldüğü, 20 sivilin de yaralandığı biliniyor.

Aktivistlerin de yer aldığı Fashir Direniş Komitesi tarafından yapılan açıklamada, “Çarşamba günü Faşir kasabasındaki hayvan pazarına düzenlenen bombardımanda 12 sivil şehit oldu, 20 sivil de yaralandı.” İfadesi kullanıldı.

 Açıklamada, çok sayıda ev ve camiye düzenlenen saldırılarda sayıları henüz belirlenemeyen mağdur ve yaralıların olduğu belirtildi.

Öte yandan Direniş Komitesi’nden yapılan bir başka açıklamada, şehrin tek tedavi merkezi olan beslenme merkezinin hasar görmesinin ardından yetersiz beslenmeden ölen çocuk sayısının arttığına dikkat çekildi.

İlaç sıkıntısına dikkat çekilen açıklamada, böbrek yetmezliği ve kronik hastalıkları olan hastaların ölüm riski altında olduğu kaydedildi. Uluslararası Göç Örgütü’nden (IOM) yapılan açıklamada, güneydeki Sinnar ilinin merkezi Sinca’da çatışma nedeniyle yerinden edilenlerin sayısının 136 bin 130’a çıktığı bildirildi.

 Sudan Ordusu ile Çevik Destek Güçleri (HDK) arasında Sinnar Eyaleti’nin Sinca, Sinnar ve Dindir kasabalarında çatışmaların devam ettiği unutulmamalıdır.

IOM: SİNNAR’DAKİ ÇATIŞMALAR SEBEBİYLE 136 BİNDEN FAZLA KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ

Uluslararası Göç Örgütü’nden (IOM) yapılan açıklamada, güneydeki Sinnar ilinin merkezi Sinca’da çatışma nedeniyle yerinden edilenlerin sayısının 136 bin 130’a çıktığı bildirildi.

Sudan Ordusu ile Çevik Destek Güçleri (HDK) arasında Sinnar Eyaleti’nin Sinca, Sinnar ve Dindir kasabalarında çatışmaların devam ettiği unutulmamalıdır.

YENİ ÇATIŞMA ALANI: SİNNAR EYALETİ

HDK, 24 Haziran’da orduyla yaşanan şiddetli çatışmaların ardından Sinnar, Cezire ve Beyaz Nil illerini birbirine bağlayan stratejik bir konuma sahip Jebel Moya bölgesinin kontrolünü ele geçirdiğini iddia etti.

Ordu, 25 Haziran’da HDK’nın Sinnar ilçesine yönelik saldırısını başarıyla püskürttüğünü, ağır insan ve araç kayıplarına yol açtığını açıklamıştı.

Dün Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, Sinnar vilayetindeki askeri güçleri denetledi. HDK, bu ziyaretten birkaç saat sonra merkezi Sinnar ili Sinca’daki 17. Piyade Tümeni komutasını devraldığını duyurdu.

Ordu iddiaları yalanladı ve çatışmaların devam ettiğini söyledi.

SUDAN’DAKİ İÇ SAVAŞ

Ordu ile HDK arasındaki iktidar mücadelesi, Sudan’da 30 yıllık Ömer El Beşir rejiminin 20 yıldan fazla süren kitlesel ayaklanmayla devrilmesinin ardından sivillerin katılımıyla hükümete karşı ortak bir darbe oluştu.

2023 yılının Nisan ayı ortasında başlayan ve Sudan’ın birçok eyaletinde devam eden savaşta ordu kuzey ve doğu eyaletlerinde hakimiyetini korurken, HDK ise batı ve güney eyaletlerinde etkili olduğunu kanıtladı. Savaşın sona erdirilmesi amacıyla Suudi Arabistan ve ABD himayesinde başlatılan Cidde görüşmeleri, Mısır öncülüğünde Sudan’ın komşularının barış girişimi, Ortak Ajans hükümetinin Doğu Afrika’daki kalkınma çabaları ve Manama’da görüşmeler gerçekleştirildi. Sudan’ın başkenti. Bahreyn sonuçsuz kaldı.

Dünyanın en büyük kıtlık ve yerinden edilme krizinin yaşandığı Sudan’da, Birleşmiş Milletler’e göre çatışmalar nedeniyle 16 binden fazla insan hayatını kaybetti, 10 milyona yakın insan yerinden edildi ve 25 milyondan fazla insan insani yardıma ihtiyaç duyuyor.